donderdag 20 juni 2013

Mini hapjes


In mijn vorige blog, legde ik jullie uit hoe je snel en gemakkelijk bladerdeeg zelf kon maken thuis.
Vandaag ga ik jullie twee toffe hapjes leren maken. Eentje met bladerdeeg, namelijk mini-quiches, en een bestaande uit kaas, spek en pruimen.

Wat hebben we allemaal nodig voor de mini quiches ? Dat beslis je voornamelijk zelf. Ik maak vandaag twee verschillende soorten, namelijk quiche met spek en prei, en quiche met tomaat en basilicum. Als je zelf andere vullingen wilt, verander je deze zeer gemakkelijk, maar de basis is hetzelfde.
Hoe dan ook hebben we dus enkele ingrediƫnten nodig
- onze zelfgemaakte bladerdeeg
- vulling naar keuze (in dit geval 1 preistengel, 100gr hesp en 100gr spek, basilicum en 1 tomaat)
- gemalen kaas
- 200gr room (40%)
- 200gr volle melk
- 200gr eieren (dit zal ongeveer vier eieren zijn)
- kruiden: peper, zout en muskaatnoot

We beginnen bij de bladerdeeg zelf.
Snij een stuk van de bladerdeegblok en rol deze uit. Je kan gerust ook een vel kopen. De dikte van de bladerdeeg moet ongeveer een tweetal millimeter zijn, dus gebruik genoeg bloem en rol ze zacht uit tot je denkt dat het dun genoeg is.
Met een uitsteker kan je dan allemaal kleine ronde vormpjes uitsteken, hiervoor kan je gerust ook de bovenkant van een glas gebruiken
 Eens we al de ronde vormpjes hebben uitgestoken, kunnen we beginnen met ze aan te brengen in de vorm. Dit noemen we "fonceren". Let erop dat je de bladerdeeg niet kapot- duwt of trekt en dat de vorm bewaard blijft.
Het simpelste is je uitgestoken deeg op de vorm te leggen, en zachtjes aan te drukken met je duim, terwijl je met je wijs- en middelvinger de rest omhoog houdt, hierdoor schuift de bladerdeeg mooi in plaats.
Als je alle vormen gevuld hebt, neem je een vork en prik je hiermee in elke bodem enkele gaatjes. Tweemaal prikken per bodem zal genoeg zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan onder de quiches en ze hierdoor niet naar boven geduwd zullen worden tijdens het bakken.
Als alle vormen geprikt zijn, neem je gemalen kaas en strooi je in elk vormpje een beetje kaas.
 Voor de vulling nemen we de eieren, room en melk en mengen we dit in een kom.
Let zeer goed op dat alles goed gemengd is en het een mooi geheel is. Zodat we geen stukjes dooiers hebben die nog in de compositie zitten tijdens het bakken.

De compositie mag vervolgens goed gekruid worden.
Peper, in dit geval versgemalen zwarte peper, moet goed herkenbaar zijn in de quiche, zout en muskaatnoot mogen niet teveel overheersen, maar moeten ook nog goed te smaken zijn.

De vulling van de quiches is, zoals ik in het begin zei, compleet afhankelijk van persoon tot persoon.
Ik heb hier gekozen voor Tomaat-Basilicum.
Zorg ervoor dat, wat je ook neemt als vulling, je werkt met klein gesneden porties.
Snij de tomaten in kleine blokjes, alsook de basilicum, zodat de mensen geen last hebben tijdens het eten.

Als je vulling fijngesneden is, vullen we de quiches hiermee.
Doe een klein beetje tomaat op de gemalen kaas, en leg hierboven de basilicum. Het geeft niet als het iets boven de vorm komt, eens we de compositie in gedaan hebben, zal het allemaal wat zakken en op zijn plaats komen. Tijdens het bakken zullen de eieren ook stollen en iets naar boven komen.




Een ander voorbeeld van vulling is spek met prei.
Hiervoor nemen we 100gr spek, en 100gr hesp, bakken dit in een pannetje en laten het uitlekken in een zeef.
Voor de prei snijden we onze prei in kleine stukken en stoven we dit aan in een kleine kookpot. Na het stoven, laten we dit ook uitlekken zodat we zo weinig mogelijk kookvocht verliezen tijdens het bakken.

Om onze compositie in de vormen te doen, gebruik ik een vultrechter. Mijn nieuw speelgoed sinds enkele weken. Vroeger deed ik het op twee verschillende manieren. Ofwel neem je een grote trechter en hou je je vinger eronder, ofwel neem je een lege fles (1,5l van water ofzo) en dan giet je telkens een klein beetje per quiche.
Werking vultrechter
Eens alle vormpjes gevuld zijn, plaatsen we de quiches in een voorverwarmde open op 200°C, gedurende een twintigtal minuten.
Elke oven heeft zijn eigen temperatuur en tijd, dus als het na de baktijd nog niet goed eruit ziet, laat ze dan nog even zitten.
Het is belangrijk dat als je aan je bakvorm duwt, de quiches niet meebewegen, want dan zijn ze nog te vloeibaar. De bladerdeeg zelf moet een lichtbruin, krokant uitzicht geven.
Na het bakken, haal je de quiches uit de bakvorm en leggen we ze op een rooster, zodat ze kunnen afkoelen zonder te zweten in de bakvorm zelf (dit zorgt ervoor dat de bodem niet meer krokant is).
Indien je ze direct wilt opeten, dien je ze warm op, maar je kan ze gerust een tweetal dagen op voorhand maken, en terug opwarmen in een oven, gedurende een kleine tien minuten,





Het volgende hapje, heb ik enkele jaren geleden leren maken. Het is een zeer simpel en lekker gerecht. Heb het al enkele keren gemaakt, en telkens zeer goede commentaar over gekregen. Een hapje dat ik dus zeker eens moest leren aan jullie.

De ingrediƫnten die we nodig hebben zijn:

- blok emmentaler kaas
- gerookte spek
- ontpitte pruimen
Voor onze kaas, snijden we eerst repen af van een goede centimeter breed.
Vervolgens snijden we hier reepjes af van ook een centimeter breed en hierna snijden we de reepjes in kleinere blokjes.
Het is de bedoeling dat we elk blokje kaas in een pruim steken als vulling, dus let hier ook op tijdens het snijden, dat je ze niet te groot of te klein snijdt.
Voor het maken zelf zijn het kleine stappen.
- neem een pruim en steek er een blokje emmentaler in
- leg je gevulde pruim op een plak gerookte spek en rol ze op (het mag goed spannen, dat alles stevig ingebonden zit)
- neem een tandenstoker en prik deze door het rolletje.
Maak alle pruimen die je nodig hebt, en om ze klaar te maken steek je ze in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende een tiental minuten. Draai de rolletjes na vijftal minuten om, zodat de spek langs alle kanten mooi gebakken is.
De kaas zal er lichtjes uitstromen, maar dat is niet zo erg.
Let erop dat je de mensen wel waarschuwt dat er warme kaas in zit, want het kan af en toe wel gebeuren dat er iemand hiervan verschiet (of zich verbrandt)








Enkele minihapjes om van te smullen

Smakelijk !