woensdag 19 juni 2013

Zelfgemaakte bladerdeeg


Iets wat de meeste mensen snel durven in te kopen in plaats van te maken, is bladerdeeg. We kunnen het voor zoveel verschillende recepten gebruiken en de dag van vandaag ligt het in elke winkel wel klaar. Maar vandaag ga ik jullie proberen te overtuigen om zelf bladerdeeg te maken. Je zult je misschien afvragen "Waarom?", maar laat me daar snel op antwoorden met "Waarom niet?".
Het vraagt enige oefening en werk, maar niets is zo zalig als je je bladerdeeg in de oven ziet bakken. En het resultaat zal een pak beter zijn dan wat je in de winkel kunt kopen. 

Eerst even een korte uitleg over bladerdeeg zelf. 


Bladerdeeg bestaat uit verschillende laagjes deeg, met daar telkens een laagje boter tussen. Om dit te verkrijgen, is het belangrijk dat ons deeg koud gemaakt wordt, en onze boter op kamertemperatuur is. Dit zorgt ervoor dat we het makkelijk kunnen uitrollen zonder dat ons deeg scheurt van de koude boter.

Het recept voor bladerdeeg bestaat uit niet zoveel grondstoffen:

- 500gr bloem
- 150gr boter
- 250gr boter (toervetstof)  
- 200gr water
- 10gr zout



Voor de bereiding van het deeg zelf neem je de 
150gr boter
500gr bloem
10gr zout
200gr water en kneed je dit tot een stevig deegje. 
Eens dat alles gekneed is, maak je hier een bol van, en leg je deze een half uurtje in de frigo. Na het half uurtje, leg je het op een bebloemd werkvlak

Na het uitrollen in een mooie rechthoek, verdelen we de overblijvende boter over de helft van ons uitgerolde rechthoek.
Dit kan je het best doen door je boter in kleine schelletjes snijden, en naast elkaar schikken op de helft van het deeg en met je vingers lichtjes aandrukken dat ze mooi een geheel vormen.

Zodra dat al de boter verdeeld is, leggen we de ene helft over de andere helft, zodat de boter mooi ingepakt is in het deeg.
Druk de buitenste rand lichtjes aan met je vingers, zodat de boter tijdens het uitrollen er niet uitkomt.

We rollen het geheel uit met een deegrol, tot een lange rechthoek.
Zorg tijdens het uitrollen dat je werkt op een goed bebloemd werkvlak, zodat het deeg niet plakt, maar bij bladerdeeg is het altijd aan te raden om zo weinig mogelijk bloem te gebruiken.
Let ook op dat je een mooie rechthoekige vorm behoudt. (zie volgende stap)
Om ervoor te zorgen dat bladerdeeg een mooie bladering heeft, toeren we het deeg. Je hebt in "toereren" verschillende mogelijkheden, naargelang het deeg. In dit geval geven we bladerdeeg 4 toeren van 3.
Dit doe je door het uitgerolde deeg op een derde te vouwen van links naar rechts, en vervolgens de andere kant hierover te vouwen.

Eens het deeg één maal uitgerold is, draaien we het deeg een kwartslag en herhalen we deze stap.
Het is belangrijk dat je telkens je deeg draait. Na het vouwen zorg je er dus voor dat de minst brede kant voor je ligt. Als je dit niet doet, zal je bladerdeeg in de oven teveel krimpen en weerstand geven.
 



Eens de bladerdeeg tweemaal uitgerold en getoereerd is, pakken we het in in plasticfolie en laten we het een uurtje in de frigo liggen, of een half uurtje in de diepvries. 
Het is belangrijk dat je het deeg de tijd geeft om te rusten, want anders kan het sneller scheuren en zal het resultaat niet zo mooi zijn.






Na genoeg rusttijd, kunnen we het nog twee keer een toer van 3 geven, en dan kan je naargelang wat je wilt maken, je deeg uitrollen op de gewenste dikte.









Het toffe aan zelf bladerdeeg maken, is dat eens je de bladerdeeg gemaakt hebt, je het in twee of drie delen snijdt, inpakt in plasticfolie en je kan het zo bewaren in de diepvries. Laat het ontdooien in de frigo en het is vlot te gebruiken. Langer dan een half jaar zou ik het persoonlijk niet bewaren.

In de toekomst zal ik zeker enkele gerechten maken met dit basisrecept van bladerdeeg.
Succes !